Transformatorhuisje
Carolien Feldbrugge1995 Oost

Informatie

In opdracht van Nuon werd door kunstenares Carolien Feldbrugge een saai transformatorhuisje omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk dat tegenwicht moest bieden aan het bakstenen kunstwerk van Per Kirkeby.

Met mozaïekstenen bracht Feldbrugge een voorstelling tot leven die herinnert aan een blik cornedbeef (inclusief streepjescode) van het merk Hereford. Hiermee refereert Feldbrugge aan de voormalige functie van het gebied als abattoirterrein.

Hildo Kropplein

Het Hildo Kropplein ligt in de Architectenbuurt. Het plein wordt aan de ene zijde begrensd door de pakhuizen Zondag tot en met Zaterdag en aan de andere kant door de Nieuwe Vaart. Het terrein diende vroeger als slachtgebied waar dieren tot vlees werden verwerkt, verpakt en verscheept. Met de nieuwe volkswoningbouw van Lucien Lafour en Frans van Dillen veranderde het terrein eind jaren tachtig in een woon- en werkgebied.

Over Carolien Feldbrugge

De onderwerpkeuze en uitvoering zijn typisch voor Carolien Feldbrugge (1958). Haar werk hangt duidelijk tussen de beeldende kunst en de toegepaste kunst in en koketteert daar mee. Toch is Feldbrugge niet alleen simpel met humor bezig. Zij ziet haar werk als vrij streng conceptueel, wat je aan het resultaat niet direct afziet. Zij noemt een aantal klassieke namen in de moderne kunst waar zij affiniteit mee heeft: Magritte, Duchamp, Warhol en Oldenburg. Van belang is voor haar dat je moet werken met middelen die een idee direct weergeven, dus geen nagemaakte materialen, zoals een krant van keramiek. Ook streeft zij naar het gebruik van materialen die niet beladen zijn, bijvoorbeeld Gamma-artikelen. De Nachtwacht, nageborduurd op een kussen, is voor haar veelzeggend. — Bron: Buitenbeeld in Beeld.