Day & Night
Floyd Douglas2010 Oost

Informatie

Het voormalige militaire terrein tussen de Oranjesluizen, de Diemerzeedijk en het Buiten IJ wordt momenteel herontwikkeld tot een ruim opgezet stedelijk gebied: Zeeburgereiland. Woonstichting De Key vervult op dit eiland een pioniersrol. Van de circa zesduizend woningen die er in de nabije toekomst zullen verrijzen, vormt een studentencomplex van De Key – de grootste aanbieder van studentenhuisvesting in Amsterdam – de eerste bebouwing. Het tijdelijke wooncomplex is ontworpen door Facts Architects en omvat 335 comfortabele, zelfstandige wooneenheden. Om studenten uit binnen- en buitenland welkom te heten in Amsterdam en om bij te dragen aan een prettige leefomgeving ontwierp Floyd Douglas (1982) een prikkelende kunsttoepassing voor de entree.

Om de functie van het complex te benadrukken bracht Douglas een ode aan het Amsterdamse studentenleven. Hij creëerde een swingend tweeluik gevuld met hoogtepunten uit het hoofdstedelijke stadsbeeld. In een kleurrijke collage van digitaal bewerkte foto’s krijgt de toeschouwer een bruisende stad voorgeschoteld. Bij dag en bij nacht. Onder een goudgele hemel gevuld met paarse duiven en reusachtige blauwe tulpen waaruit studiebullen en ‘mortarboards’ (afstudeerhoedjes) schieten, kijkt de Dokwerker uit over kronkelende fietspaden en grachten gevuld met rondvaartboten. Het stedelijke landschap bestaat uit een stapeling van herkenbare Amsterdamse gebouwen zoals het Paleis op de Dam, het Concertgebouw en de Silodam. Op de achtergrond refereert een wolkenkrabber van boeken aan het studentenleven. De andere scène toont de verleidingen van het Amsterdamse uitgaansleven. In het donker straalt de neonverlichting van coffeeshops en nachtclubs en lonkt de dansvloer van Paradiso, de kathedraal van de nacht. Tijdens de feestelijke start van het nieuwe studentenjaar op 2 september 2010 hebben bewoners en omwonenden kennis gemaakt met het kunstwerk, het complex en elkaar.

Over Floyd Douglas

In zijn oeuvre toont Floyd Douglas zich een kind van zijn tijd. Het basismateriaal van de kunstenaar zijn met de computer bewerkte foto’s die worden samengevoegd tot dynamische en felgekleurde beeldcompilaties. Niet alleen materiaal en techniek zijn een reflectie van het huidige digitale tijdperk, hetzelfde geldt voor de inhoud. Geregeld wordt gerefereerd aan hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van kunst, design, film en muziek. Traditioneler is de drager waarvoor Douglas kiest. Zijn ‘digitale schilderijen’ drukt hij af op canvas, waarna de kunstenaar met de hand accenten aanbrengt met bijvoorbeeld verf, kunsthars of bladgoud.