Passages Piraeus
Arno van der Mak1995 Oost

Informatie

Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam is een goed voorbeeld van de hedendaagse aanpak van de integratie van kunst en architectuur. Diverse kunstenaars werden door de Werkgroep Kunst Oostelijk Havengebied benaderd om een permanent kunstwerk te ontwerpen die in relatie staat tot de stedelijke omgeving van de eilanden. Een van deze kunstenaars is Arno van der Mark wiens werk Passages Piraeus is verweven met het woonblok van Hans Kollhoff.

Van der Mark kwam met vier voorstellen voor deze opdracht. Eén daarvan is uitgevoerd: de stoa of zuilengang in de westkant van het complex. In deze hoge opening vormen 24 kolommen het kunstwerk. Elke kolom bestaat uit vijf delen die van elkaar gescheiden worden door draagstenen. Hierop zijn afbeeldingen gezeefdrukt die ’s nachts worden aangelicht. Het zijn zeefdrukken van fragmenten van de plattegrond van Parijs die worden gecombineerd met foto’s van gebouwen, mensen of straatbeelden. Deze foto’s zijn genomen door de kunstenaar zelf. Samengevoegd vormen ze de volledige stadsplattegrond van de Franse metropool.

Piraeus

Piraeus is een rechthoekig gebouw van Hans Kollhoff en Cristian Rapp met 304 woningen. Het complex is om een voormalig havengebouwtje heengebouwd. Het strenge uiterlijk van het gebouw wordt verlevendigd doordat wintertuinen, galerijen en loggia’s op onverwachte plaatsen uit de wand steken.

Over Arno van der Mak

Van der Mark (1949) is werkzaam als tekenaar, graficus, beeldhouwer en cultureel planoloog. In 1999 richtten Arno van der Mark en Gilbert Koskamp het bureau DRFTWD / Archi components services op dat tegenwoordig DRFTWD Office Associates heet. DRFTWD Office Associates is een cross-disciplinaire ontwerpstudio dat de combinatie aangaat van stedenbouw, architectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst.

Opleiding: 1971-1976 Akademie voor Beeldende Kunsten, Arnhem.

Publicaties: 301 steps (Daylight/Tungsten): een project van Jan van Grunsven/Arno van der Mark, 1998
M. Bouw, Line point passage: Hans Kollhoff, Jo Coenen, Arno van der Mark, 1995.