Informatie
Geboren en getogen in de Dapperbuurt en werkzaam in de populaire kapperszaak van zijn ouders, moet Karel Appel een goede bekende zijn geweest voor een oudere generatie Dapperbuurtbewoners.
In opdracht van Woonstichting De Key brachten documentair fotograaf Nicole Segers en historicus en schrijver Irene van der Linde de jonge jaren van Karel Appel tot leven. Onder de titel Oude Bekende – Herinneringen aan Karel Appel en de Dapperbuurt maakte het duo drie korte fotofilms waarin verschillende oud-buurtgenoten aan het woord komen. De één herinnert zich hem als de jongen van de kapsalon waar het altijd zo lekker rook. De ander vertelt trots over zijn eigenzinnige broer die de schaar inruilde voor de schilderskwast. En een charmante dame op leeftijd weet als de dag van gisteren hoe ze voor hem poseerde in een tochtig atelier. Buiten woedde de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid. De films hebben alle drie een ander thema: familie, buurt en kunst.
Deze herinneringen – gevat in woord en beeld – geven niet alleen kleur aan de kennis over Appels vroege jaren, het kunstproject is tegelijkertijd een prachtig sfeerbeeld van een volksbuurt in de woelige jaren tussen de twee wereldoorlogen. We zien de hoofdrolspelers in hun huidige leefomgeving, maar ook tastbare herinneringen zoals oude foto’s en boeken en associatieve beelden van de Dapperbuurt anno nu. Ondertussen worden anekdotes over Appel afgewisseld met persoonlijke verslagen over de levens van de destijds jonge ‘oude bekenden’. Zijn dromen nagestreefd? En wensen vervuld?
Het buurmeisje: Tonny Bouwmeester-Evers
Tonny Bouwmeester-Evers bracht, als kruideniersdochter, vlak na de oorlog boodschappen bij de familie Appel in de Dapperbuurt. Ze herinnert zich zoon Karel Appel als een ‘excentriekeling’. Karel wilde de kapperszaak van zijn vader niet overnemen, hij werd schilder. Tonny’s broer droomde ook van een andere toekomst, maar nam de kruidenierszaak van zijn vader uiteindelijk wel over.
Het model: Jo Stam-ter Burg
Jo Stam-ter Burg leerde Karel Appel voor de oorlog kennen toen ze met een groepje vriendinnen in de vensterbank van de sigarenzaak in de Dapperstraat zat te kletsen. Als mooiste meisje van de straat wilde Appel haar graag schilderen. Zo kwam zij in het eerste atelier van Karel Appel aan de Oudezijds Voorburgwal.
De jongste broer: Joop Appel
Joop is de jongste broer van Karel Appel. Hij vertelt als laatst levende van het gezin Appel over de kapperszaak, over zijn strenge vader en de vele ruzies tussen vader en Karel, over de eerste schilderijtjes die Karel in de zaak voor 2 gulden verkocht en over zijn tochten door vooroorlogs Amsterdam, soms samen met Karel. Joop’s stem wordt nagespeeld door Frits Lambrechts.