City Dust Solid 18
Jeroen Kramer2011 Oost

Informatie

Grenzend aan het Ed Pelsterpark, in het hart van IJburg, is door Woonstichting De Key een bijzonder gebouw gerealiseerd: Solid 18. Het verzamelgebouw werd ontworpen door Claus en Kaan Architecten en biedt naast ruimte voor wonen ook plek voor werk, sport en ontspanning.

Als maatschappelijke organisatie zet De Key zich in voor een prettige leefomgeving van haar huurders. Zo’n omgeving is bij voorkeur gevuld met comfortabele woningen, bedrijfsruimten én met prikkelende kunstwerken, want bij De Key geloven we dat kunst bijdraagt aan de leefbaarheid van een buurt of een complex. Voor de centrale hal van Solid 18 creëerde Jeroen Kramer van ontwerpstudio KramervanderVeer de grafische wandcollage City Dust Solid 18.

Het kunstwerk

De compositie City Dust Solid 18 maakt deel uit van het kunstproject City Dust en is een vertaling van de wandcollage die KramervanderVeer ontwierp voor de internationale Architectuur Biënnale van Venetië in 2008. City Dust bestaat uit een reeks van grootschalige, labyrintachtige stadsplattegronden die balanceren op de grens van realiteit en fantasie. De duizelingwekkende, overvolle collages zijn gevuld met in het zwart geschetste muren, ramen, trappen en torens die imaginaire bouwsels vormen in een fantasierijk stedelijk landschap.

Het tachtig meter lange City Dust Solid 18 is op ooghoogte geplaatst waardoor de toeschouwer eindeloos door de magische metropool kan dwalen en verborgen plekken kan ontdekken. Tegelijkertijd openbaart zich op deze korte zichtafstand de bijzondere techniek, die een combinatie is van tekenen, fotografie, maquettebouw en computerbewerking.

Het project is financieel ondersteund door Stadsdeel Oost en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Over Jeroen Kramer

Jeroen Kramer (1975) is beeldend kunstenaar en creatief partner van de Amsterdamse ontwerpstudio KramervanderVeer dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en samenstellen van tentoonstellingen en publicaties over stedelijke ontwikkeling en architectuur.