Domweg gelukkig
Robert (Ootje) Oxenaar1995 Oost

Informatie

In de Dapperbuurt werd in 1995 door grafisch vormgever R.D.E. Oxenaar — bekend van zijn ontwerpen voor gulden bankbiljetten zoals de zonnebloem en de vuurtoren — een kunstwerk ontworpen dat uitdrukking moest geven aan het volkse en multiculturele karakter van de buurt.

Als uitgangspunt diende de frase ‘Domweg gelukkig, in de Dapperstraat’ uit het gedicht De Dapperstraat van J.C. Bloem (1887-1966). Oxenaar plaatste de dichtregel in heldere typografie over de gehele breedte van de gevel. Behalve in het Nederlands is de zin ook in in diverse vertalingen weergegeven, zoals Arabisch, Spaans en Papiaments:

“Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen. Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, De in kaden vastgeklonken waterkant, De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand Door zolderramen langs de lucht bewegen. Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen, Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat. Dit heb ik bij mijzelve overdacht, Verregend, op een miezerige morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.”

Om de hoek is meer poëzie van Bloem te lezen:

Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht, ’t geluk is nu eenmaal niet te achterhalen. Wat geeft het? In de koude voorjaarsnacht zingen de onsterfelijke nachtegalen.

Verder wordt de grotendeels grijze gevel onderbroken door ramen, balkons en enkele kleur- en vormaccenten, zoals een grote zwarte komma, een detail van een voorbij zwevende blauwe wolk en een lijn van opeenvolgende rode en witte vierkanten.

Dapperbuurt

Dit woningbouwplan betreft drie locaties in de Dapperbuurt waarvan twee de beide hoekbebouwingen vormen van de Commelinstraat. In het bouwplan van Hans van Heeswijk is getracht om woningblokken te ontwerpen met karakteristieken van utiliteitsbouw. Daarnaast is getracht om de karakteristieke schaal van Amsterdam op een nieuwe manier te interpreteren. Die schaal wordt vooral gekenmerkt door een gesloten bouwblok, een min of meer vlakke voorgevel, en een sterke verticale articulatie die gebaseerd is op de breedte van de bouwkavels. Er is sprake van een onder-, midden- en bovenbouw, en van voor- en zijgevels. Een belangrijk deel van het beeld in dit project wordt bepaald door het aanbrengen van gedichten op de gevels.

Over Robert (Ootje) Oxenaar

(Nederland)
1929

Opleiding(en)
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Overig
1979-1991 Buitengewoon hoogleraar Industriële Vormgeving aan de TU Delft
1976-1994 Directeur Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT
1966-1985 Ontwerper voor de Nederlandse Bank. Hij ontwierp twee series bankbiljetten: de serie erflaters met figuren uit de vaderlandse geschiedenis en de revolutionaire serie biljetten zonder portretten: de Zonnebloem (50 gulden), de Snip (100 gulden) en de Vuurtoren (250 gulden).