Kleurrijke containers
Fransje Killaars2010 Oost

Informatie

Tussen de Amsterdamse Oranjesluizen, de Diemerzeedijk en het Buiten IJ ligt het driehoekige Zeeburgereiland. De komende 10 jaar wordt dit voormalig militaire terrein herontwikkeld tot een ruim opgezet stedelijk gebied te midden van dijken, water en vergezichten. Qua bouwen heeft De Key de primeur: van de ongeveer zesduizend woningen die hier worden opgetrokken, vormt een door De Key gerealiseerd tijdelijk studentencomplex de eerste bebouwing. Het Amsterdamse bureau Facts Architects tekende voor het ontwerp en voorzag het complex van een donkere houten gevel waarachter 335 zelfstandige, comfortabele ‘prefabwoningen’ schuil gaan. Deze woningen zijn in de fabriek gemaakt en ter plekke gestapeld en aangesloten op water, stroom en verwarming.

Bij elke studentenwoning levert De Key standaard verduisterende gordijnen. Voor de raambekleding van het complex op Zeeburgereiland werd beeldend kunstenaar Fransje Killaars (Maastricht 1959) benaderd. Om de identiteit en de dynamiek van het complex te vergroten vervaardigde Killaars twee gordijnontwerpen in de combinatie rood/oranje die een levendig contrast vormen met de robuuste, grijze gevelbekleding. Het patroon van het textiel ontstond door het plaatsen van handgeknipte vormen over een effen stoffen ondergrond. Dit patroon werd vervolgens op textiel gedrukt, met behoud van het handmatige karakter. Door deze onregelmatigheid oogt het werk nergens vlak en versterkt het de ruimtelijke beleving. Niet alleen van het ontwerp zelf, maar ook van de ruimte die het bekleedt. Bovendien draag het kleurrijke kunstwerk bij aan de eigenheid van de ‘fabriekswoningen’ waardoor een uniek thuisgevoel ontstaat.

Over Fransje Killaars

De in Amsterdam woonachtige Killaars geniet internationale bekendheid om haar zinnenprikkelende textieltoepassingen. Met een voorliefde voor felle, intense kleuren en uitdagende kleurcombinaties wordt haar werk – dat varieert van museale sculpturale installaties tot bedspreien voor particulier gebruik – vaak ‘on-Nederlands’ bestempeld. Geregeld wordt Killaars werk toegepast in architectonische ruimten waarin het een sfeerbepalende rol speelt en een transformatie kan bewerkstelligen. Zo zorgen de gedessineerde gordijnen in de afzonderlijke woningen voor beschutting en intimiteit, verzachten zij de strakke architectuur en vergroten de eigenheid en herkenbaarheid van het complex.