Iconic Facades
Studio Job2009 Nieuw-West

Informatie

Sinds de jaren negentig werkt Woonstichting De Key -samen met wooncorporaties Rochdale en Stadgenoot- aan de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West. Het naoorlogse, tuinstedelijke karakter van het stadsdeel wordt aangepast aan de eisen van de huidige tijd. In het kader van de grootscheepse wijkvernieuwing ontwierp architectenbureau Köther Salman Koedijk (tegenwoordig KENK-Architecten) het in 2009 opgeleverde Jatopa-complex, dat in 2012 werd overgenomen door De Key. Het complex bestaat uit vijf blokken waarin wonen, werken en voorzieningen worden gemengd. De gevels worden gesierd door betonnen reliëfs van het kunst- en designduo Studio Job.

Iconic Facades

Beeldende kunst kan op een positieve manier bijdragen aan de herkenbaarheid en leefbaarheid van een gebied. Niet voor niets speelt kunst in Nieuw-West een grote rol in de herinrichting van de openbare ruimte van. Bij het Jatopa-complex werd gekozen voor een in de architectuur geïntegreerde kunstopdracht, gericht op de gevels van de woonblokken. Adviesbureau Kunst en Bedrijf vroeg Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job de betonnen lateien boven de ramen en deuren in de gevels vorm te geven. Studio Job ontwierp 50 verschillende tableaus die werden geproduceerd door reliëfs onder in bekistingen te leggen waarop beton werd gestort. Vanwege de multiculturaliteit van het stadsdeel werden de tableaus uitgevoerd in een universele, herkenbare beeldtaal. Per blok werd een thema gekozen: flora en fauna, sport, ambacht, het dagelijks leven en mensen in allerlei activiteiten. Zo ontstaan verschillende identiteiten die samen een geheel vormen.

Over Studio Job

Studio Job werkt op het grensgebied van design en beeldende kunst en behoort tot de invloedrijkste en meest gevraagde ontwerpers ter wereld. Studio Job produceert gebruiksvoorwerpen, meubels en interieurobjecten voor particulieren, bedrijven en musea en heeft een eigen expositieruimte in Antwerpen. De stijl van Studio Job is grafisch en expressief. Een van hun bekendste ontwerpen is een theedoek met insectenprint.