Couleurs du Monde
Mirjam Bakker en Wil van Blokland2010 Nieuw-West

Informatie

In 2009 werd aan de Postjesweg Het Atelier van Vera Yanovshtchinsky Architecten opgeleverd. Het nieuwbouwcomplex werd in 2012 door Woonstichting de Key overgenomen en bestaat uit drie blokken waarin bedrijfsruimten worden gemengd met sociale huur- en koopwoningen. Ook is er in Het Atelier ruimte voor bijzondere woonvormen, zoals Andalus, een woongroep voor Marokkaanse ouderen. Het complex staat in het hart van het Overtoomse Veld, een buurt waar Woonstichting De Key -samen met wooncorporaties Rochdale en Stadgenoot- sinds de jaren negentig werkt aan stedelijke vernieuwing. In de groene entreehal van het woonblok dat grenst aan de Jan Tooropstraat realiseerden kunstenaars Mirjam Bakker en Wil van Blokland in samenwerking met bewoners het kleurrijk kunstwerk Couleurs du Monde.

Als uitgangspunt voor het community art project Couleurs du Monde, namen Bakker en Van Blokland de verschillende culturen die samenleven onder één dak. Bakker en Van Blokland nodigden de bewoners uit om mee te werken aan het kunstwerk: van ontwerp tot het aanleveren van kleurrijke (hoofd)doeken, en van het secuur aanbrengen van ornamenten tot het vastzetten van de stof op bolle schijven. Het resultaat is een kunstwerk ván en vóór de bewoners. Couleurs du Monde toont letterlijk en figuurlijk dat kleuren uit verschillende windstreken één wereld vormen.

Over Mirjam Bakker en Wil van Blokland

Het samensmeden van losse, persoonlijke onderdelen tot een sterk geheel is kenmerkend voor de community art projecten van Bakker en Van Blokland. Zij hechten er belang aan dat iedere deelnemer zich mede-eigenaar van het kunstwerk voelt. Doordat de bewoners zich medeverantwoordelijk voelen voor het kunstwerk neemt de kans op vandalisme af en neemt het gevoel van trots toe.