Dubbel Glas
Marjet Wessels Boer2011 West

Informatie

In de zomer van 2011 werd een grootschalig renovatieproject opgeleverd aan de Van Noordtstraat, op de markante kruising met de Spaarndammerstraat. Architectenbureau Abbink X de Haas transformeerde drie aangrenzende panden uit de vroeg twintigste eeuw tot een wooncomplex met het comfort van de eenentwintigste eeuw. De Zoete Haring omvat een grand café, een strak vormgegeven, centraal trappenhuis en 19 starterswoningen die subtiel verstopt gaan achter de oorspronkelijke, historische gevels.

Deze spanning tussen oud en nieuw, verhullen en onthullen is voortgezet door Marjet Wessels Boer (1978) die een kunsttoepassing ontwierp voor deze locatie. Het kunstwerk Dubbel Glas bestaat uit een lichtdoorlatende, witte print die is aangebracht op de ruiten van de middelste gevel. Het werk suggereert de weerspiegeling van het weinig opmerkelijke nieuwbouwcomplex aan de overkant. Net als andere kunstwerken die Wessels Boer in de openbare ruimte realiseerde, gaat Dubbel Glas een dialoog aan met de gebruiker én de omgeving.

Terwijl vluchtige voorbijgangers de kunstmatige aard van de weerkaatsing over het hoofd zullen zien, brengt Dubbel Glas aandachtige passanten in verwarring en betrekt ze in een spel van reflectie en inkijk. In het donker toont het kunstwerk een andere aard; terwijl de geprinte delen overdag inkijk tegengaan, omlijsten zij ’s avonds het felverlichte, transparante trappenhuis en het achterliggende grand café.

Over Marjet Wessels Boer

Marjet Wessels Boer (1978) studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en opende in datzelfde jaar haar ontwerpstudio. Studio Wessels Boer verrijkt de openbare ruimte met verrassende objecten of ingrepen die het publiek thuis doen voelen, je gezelschap houden en je verwonderen. Vaak is het werk van Wessels Boer geïntegreerd in architectuur of infrastructuur.