Optische illusies
Suzan Drummen2005 West

Informatie

Voor het ontwerpen van een kunstwerk voor het multifunctionele complex aan het Balboaplein werd beeldend kunstenaar Suzan Drummen benaderd. Drummen heeft een fascinatie voor transparantie en optische illusies en werkt zodoende zeer regelmatig met glas. Dit is ook het materiaal dat zij koos voor het Balboaplein, waar haar kunsttoepassingen werden geintegreerd in de vier rode bakstenen trappentorens.

Op de ramen hiervan plaatste Drummen gekleurde, facetgeslepen glazen vormen die herinneren aan grote diamanten of waterdruppels. De verdeling van deze vormen lijkt willekeurig te zijn gebeurd en zorgt voor onregelmatig patronen. Op heldere dagen vangen de ‘diamanten’ het zonlicht en weerkaatsen dit in verschillende kleuren over het plein en de gracht en laten het interieur van de trappentorens baden in gekleurd licht.

Balboaplein

Het Balboaplein werd in het kader van het ‘grotestedenbeleid’ heringericht. Bij de herinrichting van het plein werden de sterk verouderde schoolgebouwen van de Joop Westerweelschool vervangen door nieuwbouw dat het pleinkarakter van het Balboaplein moest versterken. In de nieuwbouw kwamen tevens 92 koopwoningen, een parkeergarage en een fietsenberging.

Over Suzan Drummen

(Nederland)
1963