De Binderij
Loes Diephuis2008 West

Informatie

Op het terrein van de voormalige boekbinderij Stokkink in de Amsterdamse Frederik Hendrikbuurt realiseert De Principaal in samenwerking met PFC² Envelopment BV een opmerkelijk woningbouwproject. De combinatie van renovatie van het oude bedrijfsgebouw met de nieuwbouw van een drietal zeer verschillende gebouwen staat garant voor een aangename woonomgeving met behoud van de industriële sfeer.

Waar zouden we zijn zonder taal? Zonder taal is er geen communicatie: geen woord, geen zin. Het is de basis van de taal, de letter, die het uitgangspunt vormde voor een tijdelijke kunsttoepassing in de Frederik Hendrikbuurt van beeldend kunstenaar Loes Diephuis en illustrator John Prop. Het duo staat bekend om hun vrolijke kunstwerken en humoristische ingrepen in de openbare ruimte. Zo transformeerden zij eerder een weinig inspirerend bouwhek in een veld bloeiende tulpen.

Het bouwhek rondom het woningbouwproject De Binderij bekleedden Diephuis en Prop met 45 grote, houten letters. De letters verschijnen in verschillende gedaantes: vet, cursief, kapitalen, onderkast, simplistisch en uitbundig. Met het typografische kunstwerk verwijzen de kunstenaars naar de voormalige functie van het complex als boekbinderij (Stokkink). De verwijzing naar de binderij wordt heel letterlijk genomen door de manier waarop de kunstenaars de diverse onderdelen aan het hekwerk bevestigden: de letters zijn vastgebonden met touw.

Over Loes Diephuis

Loes Diephuis verzorgt kunstprojecten in de openbare ruimte.