Damast
Chris Kabel2012 Centrum

Informatie

In 2009 werd designer Chris Kabel (1975) door architectenbureau Abbink X Co benaderd om een gevelbekleding te ontwerpen voor nieuwbouwproject Tussen de Lakens. Dit wooncomplex annex atelier werd gerealiseerd in het dichtbebouwde hart van Amsterdam en bevindt zich in een verborgen binnenhof op de kruising van de Blaauwlakensteeg en de Zwartlakensteeg. De namen van de omringende stegen herinneren aan de bloeiperiode van de Amsterdamse lakenindustrie – de middeleeuwen – toen op deze plek wollen stof werd geweven en gekleurd.

Bij het ontwerp van de geveltoepassing stond Kabel voor een aantal praktische uitdagingen. Naast stringent budgettaire begrenzingen golden in verband met de monumentale aard van de locatie ook strikte kleurvoorschriften. Daarnaast beperkte de constructie van het gebouw de ontwerper in zijn materiaalkeuze: de gevelbekleding moest zo licht mogelijk zijn.

Damast is uitgevoerd in witte, aluminium platen waarin op industriële wijze een repeterend patroon is geponst – een betaalbaar alternatief voor lasersnijden. De perforatie bestaat uit een raster van zeshoeken. Deze vormen zijn zo ontworpen dat ze naar boven of beneden kunnen worden gebogen en op die manier licht vangen of schaduw werpen. Met dit licht-donker contrast maakte Kabel een tekening die doet denken aan draperieën in geweven stof. Damast is een poëtische referentie naar de textiele geschiedenis van dit stukje Amsterdam, gevat in aluminium.

Foto’s: Hans Peter Föllmi.

Over Chris Kabel

“Chris Kabel was born in Bloemendaal, the Netherlands in 1975. He graduated in 2001 from the Design Academy Eindhoven. In 2002 he moved to Rotterdam where he started his design pratice. He works for and with design labels, architects, cultural institutions and design galleries. He is a professor at the Design Academy Eindhoven and at the Ecole Cantonale d’Art inLausanne (ECAL).” Lees meer op chriskabel.com.