The White Cube
Giny Vos2012 Centrum

Informatie

De Nieuwezijds Armsteeg is een steeg in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Het is een veelgebruikte doorgang voor voetgangers tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de Nieuwendijk, maar tegelijkertijd een schimmige plek waar wildplassen, vandalisme en graffiti aan de orde van de dag zijn. In een poging de Nieuwezijds Armsteeg op te waarderen, haar een sterkere identiteit te geven en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren, benaderde de bewonerscommissie Woonstichting De Key en ontstond het idee om een kunstwerk te plaatsen. Kunstenaar Giny Vos (1959) werd voor een moeilijke opgave gesteld: een kunstuiting ontwerpen die zou bijdragen aan de verbetering van de haveloze steeg. Met financiële bijdrage van stadsdeel Centrum, het Bouwfonds Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst werd dit bijzondere project door Woonstichting de Key gerealiseerd. Het kunstproject is begeleid door Fool on the Hill en Wiseguys.

Giny Vos is vooral bekend om haar poëtische installaties in de openbare ruimte waarin licht en techniek een grote rol spelen. Voor de Nieuwezijds Armsteeg ontwierp Vos het kunstwerk The White Cube. De titel van het werk refereert aan een tentoonstellingszaal als witte kubus, een smetteloze, spierwitte ruimte waarin stilte, aandacht en eerbied heersen en die in alles het tegenovergestelde is van de chaotische steeg. Met The White Cube creëert Vos een heldere, schone plek in de Nieuwezijds Armsteeg en door de museale sfeer over te hevelen, hoopt zij respectvol gedrag van de gebruikers te stimuleren.

The White Cube is aangebracht op een wooncomplex dat al jaren wordt geteisterd door wildplassers – ondanks diverse maatregelen. Allereerst ging de gevel op de schop: nieuwe, identieke deuren werden geplaatst, kozijnen en brievenbussen werden geschilderd en de wand werd bekleed met fijn geribbelde aluminiumplaten. Iets verdiept in deze aluminium wand bracht Vos een perspectivische tekening aan met lichtlijnen. De tekening, waarin ook bestaande ramen, deuren en brievenbussen een rol hebben gekregen, wekt de illusie van driedimensionaliteit, alsof de toeschouwer door de wand kijkt en daar lege, muisstille museumzalen treft. Te midden van de kakofonie van kleuren, Chinese tekens, graffiti en voorbeeldtatoeages die het straatbeeld in de steeg bepaalt, brengt het sober vormgegeven The White Cube rust. Tegelijkertijd zorgt het werk voor verwondering; doordat de lijnen van The White Cube indirect met een strook ledlampjes worden belicht, lijkt het te zijn uitgevoerd met puur licht. The White Cube verandert niet alleen de beleving van de openbare ruimte op een positieve manier, het opvallende kunstwerk trekt de Nieuwezijds Armsteeg ook uit de anonimiteit en zet haar letterlijk in het licht.

Over Giny Vos

Giny Vos is vooral bekend om haar poëtische installaties in de openbare ruimte waarin licht en techniek een grote rol spelen.