Geuzentuinen
Joost Grootens2004 Nieuw-West

Informatie

Beeldend kunstenaar Joost Grootens ontwierp een bronzen deurklink voor alle voordeuren — tachtig in totaal — van het complex Geuzentuinen. Hoewel de vorm van de deurgrepen identiek is, zal iedere deurklink in de loop der tijd een eigen uniek uiterlijk krijgen.

De bijzondere eigenschap van brons is dat het reageert op aanraking. Regelmatige aanraking heeft een polijstend effect en zorgt ervoor dat het materiaal gaat glanzen en goudkleurige plekken gaat vertonen. De delen van de deurgreep die nauwelijks worden beroerd zullen doffer ogen. Al naar gelang van gebruik zullen de klinken steeds meer hun eigen identiteit — en dat van de bewoners — gaan prijsgeven.

Voor de binnentuinen van het wooncomplex Geuzentuinen — die enkel voor de bewoners toegankelijk zijn — ontwierp Joost Grootens een aantal bijzondere, fragmentarische bouwsels. Als uitgangspunt gebruikte de kunstenaar oude foto’s van modelwoningen uit de jaren vijftig; het decennium waarin de wijk Geuzenveld is ontstaan. Grootens wilde juist de kamers die op de foto’s niet zichtbaar waren openbaren. De kunstenaar deed dit door delen van deze privé-ruimtes naar eigen inzicht te reconstrueren en deze tussen de woonblokken te plaatsen. In de binnentuinen doen deze bouwwerken dienst als gezamenlijke ‘woonkamers’ voor alle bewoners, of als spannende verstopplekken voor spelende kinderen.

Geuzentuinen

Eind 2003 werd Geuzentuinen opgeleverd, een woonproject van 138 woningen, waarvan 76 sociale huurwoningen en 62 vrije sectorwoningen (koop en huur). Geuzentuinen is verdeeld over drie wooncomplexen. Elk wooncomplex omsluit een met veel groen aangelegde binnentuin. Geuzentuinen werd ontworpen door Faro Architecten en ontwikkeld door Het Oosten-Kristal/De Principaal.

Over Joost Grootens

Joost Grootens werd in 1971 geboren.