Art Market
Stichting Langgewagt2009 Centrum

Informatie

Op 1 maart 2009 vond een uniek evenement plaats in de garages aan de Amsterdamse Wijdesteeg op de hoek met de Spuistraat: een Art Market. Deze kunstmarkt bood jonge vormgevers, kunstenaars en artiesten de kans om het toegestroomde publiek bekend te maken met hun werk. Niet binnen de steriele omgeving van een galerie of museum, maar tijdens een levendige en druk bezochte bazaar.

De Art Market diende als pilot van de hier geplande Art Mall, een winkelcentrum met creatieve producten die is geïnspireerd op kunstmarkten in Londen, waar in het weekend parkeergarages transformeren in art markets. De Amsterdamse variant is een initiatief van de Stichting Langgewagt en Woonstichting De Key, in samenwerking met de bewoners en gebruikers van Spuistraat 219.

Tabakpanden

In 2008 is De Key eigenaar geworden van de zogenaamde Tabakpanden, genoemd naar de omstreden vastgoedbezitter Hendrik Tabak (1924-1974). De panden zijn decennialang aan hun lot overgelaten waardoor ze in een gehavende staat verkeren, met een verloederd straatbeeld als gevolg. In de nabije toekomst worden de monumentale panden gerenoveerd en aangevuld met nieuwbouw, waardoor de leefbaarheid van de omgeving een hoge vlucht zal nemen. Door in de complexen – naast een ondergrondse parkeerruimte, winkels en appartementen – ruimte te creëren voor de creatieve sector ontstaat er een aantrekkelijk gedifferentieerd woon- en werkaanbod in de straat en kan de Wijdesteeg uitgroeien tot het kloppende creatieve hart van de Amsterdamse binnenstad.

Over Stichting Langgewagt

De bewoners en gebruikers van Spuistraat 219, ofwel het pand Langgewagt, hebben in augustus 2009 stichting
Langgewagt opgericht. Stichting Langgewagt wil de kleinschalige creatieve economie in de binnenstad bevorderen.

Zij zet zich in om flexibiliteit van gemixt wonen en werken, zoals deze in het verleden gegroeid is, te behouden en verder door te ontwikkelen. Zelfwerkzaamheid, sociale cohesie en betrokkenheid bij je leefomgeving zijn hierbij de uitgangspunten.