Informatie
Voor de zijgevel van de Oranje-Nassau Kazerne in de Kazernestraat ontwierp Wendela Gevers Deynoot in 1991 een opvallend, eigentijds kunstwerk voor een bestaand timpaan.
Een timpaan is een naar klassiek voorbeeld gemodelleerde, veelal driehoekige bekroning van een gevel, ingang of venster. Vaak is een timpaan met beeldhouw- of schilderwerk versierd. Het timpaan aan de Kazernestraat was nooit ingevuld. Gevers Deynoots aluminium timpaan vormt een uitdagende tegenhanger van de classicistische houten timpanen aan de voorgevel. De heraldische motieven en vele militaire attributen van deze timpanen vormden een bron van inspiratie voor het werk van Gevers Deynoot. Vijf – een heilig getal voor de kunstenaar – gele pijlen breken uit de gevel en wijzen naar beneden. De lege ruimtes die deze losgebroken pijlen in het timpaan achterlaten, wijzen krachtig naar de hemel.
Ook het kleurgebruik van het kunstwerk vind zijn oorsprong in de kazerne. Geel (goud), wit en blauw spelen in het hoofdtimpaan en in de architectuur van de kazerne een belangrijke rol. Gevers Deynoot wil met haar kunstwerk refereren aan het verleden en de toekomst van het gebouw en haar bewoners.
Oranje-Nassau Kazerne
In 1810 werd met de bouw van de Oranje-Nassau Kazerne aan de Sarphatistraat aangevangen. Het complex was bedoeld voor de in Amsterdam gestationeerde Franse troepen en ontworpen door de Franse genie-officier De Moras. De uitvoering was in handen van stadsbouwmeester Van der Hart. Toen de Napoleonistische tijd in Nederland in 1813 ten einde kwam, werd het gebouw in gebruik genomen door de Soevereine Vorst der Nederlanden Willem I (in 1815 zou hij tot koning worden gekroond) en werd de naam gewijzigd in Oranje-Nassau Kazerne.
Rond 1985 werd besloten de monumentale kazerne te restaureren en verbouwen. Behalve de renovatie van het negentiende-eeuwse pand tot woningen en bedrijfsruimten, bestond de stedenbouwkundige herinrichting van het gebied ondermeer uit de realisatie van een centraal plein, groenvoorziening, speelruimte en nieuwbouw in de vorm van een gebogen bouwblok en zes woontorens. Voor het ontwerpen van de woontorens nodigde Architectenbureau PRO zes buitenlandse architecten uit die in samenspraak elk een toren ontwierpen.