Raammannetjes
Tomas Schats2010 Nieuw-West

Informatie

In 2009 werd aan de Postjesweg Het Atelier van Vera Yanovshtchinsky Architecten opgeleverd. Het nieuwbouwcomplex werd in 2012 door Woonstichting de Key overgenomen en bestaat uit drie blokken waarin bedrijfsruimten worden gemengd met sociale huur- en koopwoningen. Ook is er in Het Atelier ruimte voor bijzondere woonvormen, zoals Andalus, een woongroep voor Marokkaanse ouderen. Het complex staat in het hart van het Overtoomse Veld, een buurt waar Woonstichting De Key – samen met wooncorporaties Rochdale en Stadgenoot – sinds de jaren negentig werkt aan stedelijke vernieuwing. De verhoogde hoeken van Het Atelier worden gemarkeerd door twee dakbeelden van Tomas Schats.

In het Overtoomse Veld wonen en werken mensen uit verschillende culturen. Het was daarom belangrijk er in de kunstwerken op het dak van Het Atelier een universele beeldtaal zou worden gebruikt. De keuze viel op Tomas Schats; in zijn tekeningen, illustraties en animaties verbeeldt hij in simpele lijnen situaties die voor iedereen herkenbaar zijn. Zo ook de scènes die Schats schetste voor Het Atelier. Op de hoek met de Derkinderenstraat zien we een figuur dromerig uit het raam staren en op de hoek met de Jan Tooropstraat heeft diezelfde figuur het raam opgewekt opengegooid en speelt de wind met zijn haar. De beelden passen goed binnen de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West, omdat ze bijdragen aan een positieve, herkenbare uitstraling van het stadsdeel.

Het kunstwerk De Raammannetjes werd mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, Kunst en Bedrijf begeleidde het project en Segno d’Arte nam de uitvoering op zich: het bedrijf vertaalde Schats’ stripverhaal in twee monumentale sculpturen van gecoat staal.

Over Tomas Schats

De tekeningen, illustraties en animaties van Tomas Schats zijn eenvoudige, lichtvoetige observaties, gemaakt met simpele middelen maar met een grote poëtische zeggingskracht. De werken zijn dicht-op-de-huid, wellicht ook naïef, maar niettemin scherp.