Inktlijnen
Mattijs Arts en Studio Maatwerk2008 Nieuw-West

Informatie

Het wooncomplex in de Karel Klinkenbergstraat is een ontwerp van architect C. W. Schaling uit 1960 en werd in 2012 overgenomen door Woonstichting de Key. Het complex bestaat uit vier woonblokken. Evenwijdig aan de Jan Tooropstraat ligt het langste blok dat haaks staat op de drie andere woonblokken. Hierdoor heeft de Karel Klinkenbergstraat een intiem karakter van een kleine buurt in de grote stad. In de plint van het complex zijn bergingen aangebracht die steeds vaker worden gebruikt als (creatieve) bedrijfsruimten. Zo wordt de levendigheid in de buurt en de wijkeconomie verbeterd. Sinds de jaren negentig werkt Woonstichting De Key samen met corporaties Rochdale en Stadgenoot aan de stedelijke vernieuwing van Stadsdeel Nieuw-West.

De bewoners van de Karel Klinkenbergstraat zijn hecht. Heel bewust werken zij aan het verbeteren van hun leefomgeving: vanuit de actieve bewonersvereniging worden bijvoorbeeld de balkons zomers voorzien van planten en ook de tuinen binnen het complex worden door de bewoners zelf verzorgd. Om de identiteit van de straat verder te versterken, werd in 2008 een kunsttoepassing op het complex aangebracht. Samen met Studio Maatwerk vervaardigde grafisch vormgever Mattijs Arts vijf muurschilderingen: één op de beide zijgevels van het lange woonblok en in de straat op de kopse gevels van de drie andere blokken. Uitgangspunt voor het kunstwerk Inkt Lijnen was de saamhorigheid van de bewoners. In blauwe lijnen – die de suggestie wekken van een inkttekening – werden handen geschilderd die samenwerken en naar elkaar uitreiken.

Over Mattijs Arts en Studio Maatwerk

Mattijs Arts is grafisch ontwerper. Studio Maatwerk is een collectief dat sinds 2008 o.a. werkzaam is voor verschillende Woningcorporaties en Gemeentes in Nederland. Vanuit een fascinatie voor de publieke ruimte en haar gebruikers in alle facetten, handelt Studio Maatwerk vanaf initiatie en conceptvorming tot aan uitvoering en begeleiding. Vanuit de synergie tussen studio en werkplaats kan Studio Maatwerk direct en met maatwerk kwaliteit leveren in elke ontwerp opgave in de openbare ruimte.