QR Cloud Project
Golfstromen2009 West

Informatie

Het QR Cloud Project biedt een innovatieve geheimtaal op straat in de vorm van zeven tweedimensionale streepjescodes van zwart-witte pixelige vlakken. Alle clouds bevatten een unieke en ogenschijnlijk onleesbare boodschap voor de voorbijganger en spelen in op de fascinatie voor de geheime kanten van de stad, op datgene dat onzichtbaar is. Door goed te ‘kijken’ biedt de stedelijke omgeving meer dan je in eerste instantie waar lijkt te nemen…

Woonstichting De Key werkt aan een opknapbeurt van de Staatsliedenbuurt. Om de wijk leefbaar te houden in de periode van transformatie, brengt De Key kunst op de plekken waar het nodig is. Zo is onlangs is het QR Cloud Project onthuld bij een leegstaand gebouw op de hoek van de Eerste Hugo de Grootstraat en Frederik Hendrikstraat. Boodschappen in QR-codes zijn te ontcijferen door een digitale foto van de afbeelding te maken met speciale software op een mobiele telefoon: een QR-reader. Neem hiermee een foto van de Code. De verborgen boodschap komt direct in beeld.

Zeven bekende en minder bekende personen zijn gevraagd een speciale bijdrage te leveren aan dit project in de vorm van een piepkleine verhalen, gedichten en spreuken. Probeer het zelf en ontdek persoonlijke boodschapjes van onder meer dichter Simon Vinkenoog, schrijfster Jacqueline Veldman, wetenschapper Abram de Swaan en reclamemakers Kim Triesscheijn en Jarr Geerligs.

Hoe werkt het? Op je mobiele telefoon kun je onder toepassingen een QR-reader vinden, met namen als Kaywa, I-Nigma of UpCode. Open het programma en zorg dat de code volledig in beeld is. Maak vervolgens een foto. Heeft je gsm geen QR-reader? Download er eentje! Dat is heel eenvoudig en gratis. Open internet op je telefoon en ga naar www.i-nigma.mobi, reader.kaywa.com, of www.upcode.fi. Je kunt vanaf daar direct een geschikte reader downloaden en ermee aan de slag.

Over Golfstromen

Golfstromen is een ruimtelijk ontwerpbureau opgericht en geleid door Jeroen Beekmans (1985) en Joop de Boer (1978), dat werkzaam is op het snijvlak van fysieke en digitale ruimtes. Golfstromen bedenkt tijdelijke en flexibele concepten voor stedelijke plekken en netwerken.