Karel Appelhuis
DUS ArchitectsMartijn Sandberg2010 Oost

Informatie

Onder grote belangstelling van pers, genodigden en omwonenden opende Woonstichting De Key op 25 april 2010 het Karel Appelhuis aan de Dapperstraat nummer 7. Het huis is een hommage aan de schilder Karel Appel die in 1921 in de Dapperstraat werd geboren en na een opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten en de oprichting van het kunstenaarsverbond Cobra, vanuit Parijs en New York uitgroeide een wereldberoemd kunstenaar.

In 2006 startte Woonstichting de Key met een grootschalige opknapbeurt van de negentiende-eeuwse Dapperbuurt. In datzelfde jaar volgde op 3 mei het droevige nieuws dat Karel Appel was overleden. Als tastbare herinnering aan de succesvolle volksjongen uit de Dapperbuurt besloot De Key op Appels geboortegrond een bijzonder kunstenaarshuis op te richten. Het pand aan de Dapperstraat nummer 7 werd grondig gerenoveerd en door DUS Architecten voorzien van een kleurrijk en experimenteel interieur waarin nieuw kunsttalent kan bloeien. Jaarlijks verhuurt De Key vier appartementen in het Karel Appelhuis aan speciaal geselecteerde kunstenaars die als ‘resident artist’ zijn verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Tussen half december en half januari is het huis onbewoond en wordt het opengesteld voor publiek dat de kunstwerken van de voormalige bewoners kan komen bewonderen. Gelijktijdig met deze tentoonstelling stelt de Stichting Karel Appelhuis een presentatie samen over het inspirerende leven van Karel Appel en worden verschillende creatieve activiteiten georganiseerd voor kinderen uit de Dapperbuurt.

Met de opening van het Karel Appelhuis heeft de Dapperbuurt een eigen minimuseum gekregen, waar de herinnering aan de beroemde buurtbewoner levend wordt gehouden en waar een nieuwe generatie de kans krijgt om zich artistiek te ontwikkelen.

Over DUS Architects

DUS architects was founded by Hans Vermeulen (1977), Martine de Wit (1977) and Hedwig Heinsman (1980) in 2004. The office builds ‘Public Architecture’: Design that consciously influences our daily life. This social significance shows at all levels of DUS’ work, ranging from large urban strategies to outdoor breakfast designs. DUS sees architecture as a craftsmanship and combines research and design with a ‘hands on’ approach and unique use of materials.

Over Martijn Sandberg

Martijn Sandberg, 1967 NL, visual artist, creates Image Messages, lives in Amsterdam. 1986-1991 HKU Academy of Arts, dpt. Fine Art, Utrecht; 1990-1991 Rijks Academy of Fine Arts, dpt. Fine Art, Amsterdam. Exhibitions and projects since 1992 throughout Europe. Selected site-specific artworks in public spaces and architecture.