Duizend Zonnen
Roland Schimmel2010 Centrum

Informatie

In 2008 begon De Key met de renovatie van diverse panden aan de Vinkenstraat. Als gevolg hiervan verdween een verouderd kunstwerk dat was aangebracht op een hoge, vrijstaande wand bij speelplaats De Speelvinck. Roland Schimmel, wiens kleurrijke schilderingen een visuele uitdaging vormen voor jong en oud, tekende voor een nieuwe kunsttoepassing. Hij ontwierp een duizelingwekkend kunstwerk getiteld Duizend Zonnen.

In Duizend Zonnen speelt het spanningsveld tussen beeld en nabeeld een grote rol. Het nabeeld – ofwel later komend beeld – is het beeld dat het oog waarneemt wanneer het eerst wordt geconfronteerd met een felgekleurde vorm en vervolgens met een witte of zwarte achtergrond. Het is als toeschouwer onmogelijk om het effect van het nabeeld te vermijden. Wanneer met de ogen wordt geknipperd ontvouwt het nabeeld zich spontaan op het netvlies. De kleur van het nabeeld is complementair met de kleur van het origineel: groen wordt roze, geel blauw en wit zwart. Deze dynamiek tussen visuele waarheid en optische illusie is kenmerkend voor het oeuvre van Schimmel, die in verschillende media de werking van de menselijke waarneming onderzoekt.

Duizend Zonnen bestaat uit twee composities (zijwand Vinkenstraat en achterwand Haarlemmerstraat) die zijn opgebouwd uit ronde, gedempte kleurencirkels. Over deze vormenheeft Schimmel zwarte, ronde vormen geplaatst die het meest herinneren aan hemellichamen. Deze ‘zwarte gaten’ worden omringd door prismatisch gekleurde aura’s en laten lucide nabeelden achter op het netvlies van de toeschouwer. Doordat in het kunstwerk beeld en (geschilderd) nabeeld gelijktijdig figureren wordt het publiek in verwarring gebracht. Waaruit bestaat het daadwerkelijke kunstwerk en welke toevoegingen zijn ontsproten aan ons brein? Duizend Zonnen vraagt om een heldere en scherpe blik.

Vinkenstraat

De panden aan de Vinkenstraat maken onderdeel uit van het project Verspreide Panden Binnenstad. In het kader van dit project heeft De Key de afgelopen jaren veel karakteristieke panden in de binnenstad op hoogniveau gerenoveerd. Uitgangspunt was het creëren van grotere woningen ten behoeve van stedelijke gezinnen met een middeninkomen. Veel woningen zijn samengevoegd om grotere woningen te kunnen realiseren. Het aantal woningen werd van 23 teruggebracht tot 14. Veel van de oorspronkelijke bewoners zijn na de renovatie teruggekeerd naar een grotere, totaal opgeknapte woning.

Over Roland Schimmel

Roland Schimmel werd in 1954 geboren.