Dierbare deuren
Sara Jongert2007 Oost

Informatie

Kunstenaar Sara Jongert moest in 2007 met lede ogen toezien hoe het pleintje op de kruising van de Pieter Vlamingstraat met de Mauritskade verloederde. Met de start van een uitvoerig renovatieproject in de Pieter Vlamingstraat was de sociale controle in de straat verdwenen. Zorgzaam geplaatse schotten die vier prachtige platanen moesten beschermen tegen bouwafval werden het doelwit voor grafitti-artiesten en wildplakkers.

Jongert vatte het plan op om het verloederde pleintje tijdens de werkzaamheden meer aanzien te geven. Haar basismateriaal werden 27 oude paneeldeuren die uit de huizen werden gesloopt. Jongert schilderde de deuren wit en plaatste ze op grijze panelen die over de schotten rondom de platanen werden bevestigd. Naast, voor, achter of nabij de deuren schilderde zij mensfiguren. En wel op een dusdanige manier dat een interactie met de deur wordt gesuggereerd: een klusser op een ladder tilt een deur omhoog, een feestelijk paar gaat met de voetjes van de vloer terwijl zij in hun dans moeiteloos een deur mee zwiepen en een vrouw houdt haar deur voorzichtig op een kiertje. De toeschouwer houdt zij liever buiten de deur.

Dapperbuurt

De Key is druk bezig met de vernieuwing van deĀ Dapperbuurt. Naast het renoveren van woningen en winkels, is er veel aandacht voor goede speelruimtes, veiligheid en schone en groene straten. Er wordt ook gewerkt aan een gevarieerder woningaanbod: grotere woningen (voor gezinnen), woningen met speciale voorzieningen voor ouderen, en naast huur- ook koopwoningen. Zo ontstaat een bruisende buurt waar het prettig wonen, werken en leven is voor jong en voor oud. In de Pieter Vlamingstraat zijn de werkzaaheden inmiddels in volle gang. Naar verwachting worden die eind 2009 voltooid.

Over Sara Jongert

(Nederland)
1974

Opleiding(en)
Academie voor Beeldende Kunsten, Rotterdam