Dapperbuurt
Jongert & Jongert2009 Oost

Informatie

Het atelier van het kunstenaarsduo Yvonne en Jaap Jongert ligt in het hart van de Dapperbuurt, op de kruising van de Mauritskade met de Pieter Vlamingstraat. Door de grote ramen trekt het leven van alledag voorbij. Jongert & Jongert aanschouwen spelende kinderen, gehaaste yuppen en gearmde moslima’s op weg naar de markt. Een ommetje door de buurt levert keer op keer inspiratie: de architectuur van het Tropenmuseum, het veranderende licht door de bomen, de geuren en kleuren van de marktkramen. Ook minder voor de hand liggende situaties, zoals overvolle parkeerplaatsen, sloop en renovatie, sijpelen door in de kunstwerken van het duo.

Met houtskool, Syberische- en Oostindische-inkt bracht Yvonne de Dapperbuurt in een serie (penseel)tekeningen tot leven. De scènes zijn geen letterlijke weergaven van situaties en locaties, maar impressies die vooral bij buurtbewoners een gevoel van herkenning oproepen. Jaap gebruikte de tekeningen als basis voor een tegelontwerp. De tekeningen werden omgezet tot transfers die met keramisch pigment in het glazuur van de tegels werden gebakken. Door te kiezen voor een matte glazuur is een grote gelijkenis met papier behaald en doen de tegels recht aan de originele werken. Als toeschouwer kun je nauwelijks de neiging onderdrukken om met de hand zachtjes over de tegels te glijden in een poging de verschillende houtskoolvegen weg te poetsen.

De Dapperbuurt Impressies lopen in een serie van 11 geschakelde tegels langs de lange wand van de entree waar zij een sferisch panorama vormen. Bij binnenkomst wordt de bewoner geconfronteerd met één grote ‘tekening’ die is opgebouwd uit meerder tegels. De verschillende delen van de penseeltekening vallen als puzzelstukjes in elkaar.

 

Over Jongert & Jongert

Yvonne en Jaap Jongert studeerden beiden aan de Rietveld Academie in Amsterdam.