Nieuws

Het begon met een dubbeltje…

Gepost op dinsdag 4 februari 2014

In 1868 werd de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen (BVEW) opgericht. De BVEW had als doel goede, goedkope woningen voor arbeiders realiseren die vaak in duurbetaalde, verkrotte woningen leefden. Het eerste bouwproject waren de ‘Dubbeltjespanden’ aan de Mauritskade, vernoemd naar het wekelijkse dubbeltje dat de leden van de BVEW aan contributie betaalden. De Dubbeltjespanden uit 1870 vormen één van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland en zijn het allereerste bezit van Woonstichting De Key. In 2012 zijn de woningen grondig opgeknapt.

De Dubbeltjespanden liggen haaks op de drukke Mauritskade en gaan verstopt achter een blinde gevel. Om passanten iets van de intimiteit van het kleine straatje mee te geven en nieuwsgierig te maken naar de bijzondere geschiedenis van ‘De Dubbeltjes’, ontwierp kunstenaar Marjet Wessels Boer in opdracht van Woonstichting De Key een huizenhoge, gemetselde letterbak.

DubbeltjespandenOorspronkelijk werd een letterkast gebruikt om zetletters te bewaren. Op die manier verwijst het kunstwerk naar de krant die de BVEW uitbracht om leden te werven voor de bouw van de Dubbeltjespanden. In meer recentere tijden doet een letterbak vooral dienst als toonkast en worden er trots souvenirs en objets trouvés in uitgestald. Ook Wessels Boer gebruikt de letterbak als toonkast. Ze verzamelde persoonlijke en historische verhalen over de Dubbeltjespanden en vertaalde die in aluminium silhouetten. De voorwerpen met een huisnummer zijn aangedragen door huidige bewoners. Het resultaat is bonte verzameling objecten, van mattenklopper tot olifant. Tezamen schetsen de silhouetten de geschiedenis van een unieke plek in Amsterdam. Een geschiedenis die nog lang niet ten einde is. Niet voor niets liet Wessels Boer vakken in de letterbak open – wachtend op verhalen uit de toekomst.

Ga naar dubbeltjespanden.nl en lees meer over de geschiedenis van dit bijzondere woningbouwproject en ontdek het verhaal achter ieder silhouet.