Nieuws

Feestelijke onthulling Damast

Gepost op vrijdag 6 juli 2012

Op donderdag 5 juli onthulden Lodewijk Asscher (wethouder Amsterdam) & Sylvia Dornseiffer (Amsterdamse Fonds voor de Kunst) het bijzondere kunstwerk Damast Tussen de Lakens tijdens de opleveringsceremonie van het Blaauwlakenblokproject in Amsterdam.

In 2009 werd designer Chris Kabel (1975) door architectenbureau Abbink X De Haas benaderd om een gevelbekleding te ontwerpen voor nieuwbouwproject Tussen de Lakens. Dit wooncomplex/atelier werd gerealiseerd in het dichtbebouwde hart van Amsterdam en bevindt zich in een verborgen binnenhof op de kruising van de Blaauwlakensteeg en de Zwartlakensteeg. Bij het ontwerp van de geveltoepassing stond Kabel voor een aantal praktische uitdagingen. Naast stringent budgettaire begrenzingen golden in verband met de monumentale aard van de locatie ook strikte kleurvoorschriften. Daarnaast beperkte de constructie van het gebouw de ontwerper in zijn materiaalkeuze: de gevelbekleding moest zo licht mogelijk zijn.

Damast is uitgevoerd in witte, aluminium platen waarin op industriële wijze een repeterend patroon is geponst – een betaalbaar alternatief voor lasersnijden. De perforatie bestaat uit een raster van zeshoeken. Deze vormen zijn zo ontworpen dat ze naar boven of beneden kunnen worden gebogen en op die manier licht vangen of schaduw werpen. Met dit licht-donker contrast maakte Kabel een tekening die doet denken aan draperieën in geweven stof. Damast is een poëtische referentie naar de textiele geschiedenis van dit stukje Amsterdam, gevat in aluminium.

Foto: Hans Peter Föllmi.