Nieuws

Duizend Zonnen genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs!

Gepost op dinsdag 10 mei 2011

Het kunstwerk Duizend Zonnen van Roland Schimmel is genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs.

Het kunstwerk is in 2009 opgeleverd als onderdeel van een renovatieproject van Woonstichting De Key. Samen met haar buurtbewoners ontwikkelde De Key een plan voor een kunstwerk op de twee blinde gevels aan het plein van de Vinkenstraat 102. Twee kunstenaars werden geselecteerd om een ontwerp te maken voor de betreffende locatie, een meerderheid van de betrokken bewoners koos voor het prachtige ontwerp van kunstenaar Roland Schimmel. Het werk werd meegefinancierd door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

Duizend Zonnen in de Vinkenstraat

Duizend Zonnen bestaat uit twee composities (zijwand Vinkenstraat en achterwand Haarlemmerstraat) die zijn opgebouwd uit ronde, gedempte kleurencirkels. Over deze vormenheeft Schimmel zwarte, ronde vormen geplaatst die het meest herinneren aan hemellichamen. Deze ‘zwarte gaten’ worden omringd door prismatisch gekleurde aura’s en laten lucide nabeelden achter op het netvlies van de toeschouwer.

Doordat in het kunstwerk beeld en (geschilderd) nabeeld gelijktijdig figureren wordt het publiek in verwarring gebracht. Waaruit bestaat het daadwerkelijke kunstwerk en welke toevoegingen zijn ontsproten aan ons brein? Duizend Zonnen vraagt om een heldere en scherpe blik.

Vindt u Duizend Zonnen ook het mooiste openbare kunstwerk van Amsterdam? Breng dan hier uw stem uit.