Nieuws

De Reus van Bickerseiland onthuld

Gepost op woensdag 6 juli 2011

Op woensdag 29 juni om 16.00 uur is het standbeeld ‘De Reus van Bickerseiland’ onthuld door burgemeester Eberhard van der Laan. Hiermee gaat een jarenlange wens van buurtbewoners in vervulling.

De geschiedenis van De Reus gaat bijna vierhonderd jaar terug. Vanaf 1647 toen het manshoge houten beeld op het huis van koopman, reder en burgemeester Jan Bicker werd geplaatst tot de jarenlange zoektocht van enkele buurtbewoners die het beeld graag weer een plek op het eiland wilden gevenDe Reus staat symbool voor de scheepvaartgeschiedenis van het eiland. Maar ook voor haar arbeidersverleden en de hechtheid van de eilanders onderling.

Verdwenen en gevonden

Het beeld verdween in 1972 van het eiland. Na een zoektocht door enkele buurtbewoners van bijna tien jaar, is het beeld sinds 2009 weer terug op het Bickerseiland. De Reus werd uiteindelijk teruggevonden in Canada. Een erfgenaam van de machinefabriek Hk. Jonker & Zoon had het beeld in bezit. Deze heeft gehoor gegeven aan de wens van de bewoners en het beeld aan het eiland geschonken.

Samenwerking buurtbewoners, De Key en stadsdeel Centrum

Woonstichting De Key ondersteunde het bewonersinitiatief van harte en werkte samen met de buurtbewoners en stadsdeel Centrum aan de herplaatsing van het beeld. De Reus is gerestaureerd en kunstenaar/buurtbewoner Egon Schrama heeft een sokkel ontworpen. In zijn ontwerp heeft hij gebruik gemaakt van regels uit het gedicht dat eilander Jan Witte een jaar geleden voor De Reus schreef. Het stadsdeel heeft een plek aan het water aan de Touwslagerstraat beschikbaar gesteld.

Klik hier voor meer informatie en foto’s van ‘De Reus van Bickerseiland’.