ZieZo
Peter Stel2009 Zuid-Oost

Informatie

Kunstenaar en Bijlmermeerbewoner Peter Stel is gevraagd om een tijdelijke kunsttoepassing te ontwerpen dat het vervallen uiterlijk van het ‘Kraaiennest’ aanpakt en het complex transformeert tot het kloppende hart van de manifestatie. Stel bekleedde de grauwe gevel met felgekleurde kubussen die afkomstig lijken uit een reusachtige blokkendoos. De blokken woekeren schijnbaar willekeurig rond de garage richting de Karspeldreef om daar over de gehele lengte van het gebouw samen te komen en het woordbeeld ZieZo te vormen.

Ook het dak liet hij niet onberoerd: hier clusteren kubussen samen en vormen een multifunctioneel paviljoen. Meer dan ooit schreeuwt het complex nu om aandacht. Maar niet langer is het een schreeuw om hulp. De ingreep van Stel heeft de werking van een facelift. Het troosteloze aangezicht gaat verborgen achter een jonger en vooal hoopvoller uiterlijk en neemt zo een voorschot op het nieuw te bouwen complex dat hier in de nabije toekomst zal verrijzen. Stel gunt ons een frisse blik. En niet enkel van dichtbij. Het kleurrijke kunstwerk is van verre afstand waarneembaar: vanaf de markt, vanuit de metro. En in volle vaart vanuit de auto.

In het kader van een grootschalig renovatieproject zijn verschillende woontorens in de K-buurt (Bijlmermeer) de afgelopen jaren onder handen genomen. Een smet op de opgefriste omgeving is het complex aan de Karspeldreef: een verpauperd, betonnen bakbeest uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Om het uiterlijk van het gebouw op korte termijn te verbeteren en de leefbaarheid van de omgeving te vergroten, zijn De Principaal en de Gemeente Amsterdam een samenwerkingsverband aangegaan met de Straat van Sculpturen. Deze stichting wil een hedendaagse kunstcollectie realiseren in de publieke ruimte van de Bijlmermeer. Middels tweejaarlijkse exposities hopen zij cultuurminnaars naar de Bijlmermeer te lokken. Een eerste manifestatie, getiteld Open Source Amsterdam vindt plaats in 2009.

Over Peter Stel

Peter Stel werd geboren in 1964.