Stadsplattegronden
Marije Romme1990 Centrum

Informatie

In 1990 vervaardigde Marije Romme kunstwerken voor de entrees (een lifthal en negen trappenhuizen) van het woongebouw van architect Rudy Uytenhaak. Als uitgangspunt voor Rommes project diende een plattegrond van een denkbeeldige stad. In tien zinkplaatdelen etste Romme een voorstelling en bracht door middel van een koperslagertechniek reliëf aan. Zo ontstonden eilandachtig stadsplattegronden. 


Bij binnenkomst ziet de toeschouwer de grillige vorm van de plattegrond. Door het betreden van de gebogen trappen komt de plattegrond tot leven en wordt de passant in staat gesteld door dit stukje stad te dwalen. In de plattegronden verwerkte Romme veelal locaties die door haar zelf bezocht werden, zoals kerken, parken en opgravingen. Ook het grondplan van het woningbouwcomplex zelf is gebruikt. Met wat speurwerk is het terug te vinden in de plattegrond in de lifthal.

Droogbak

Woongebouw ontworpen door Rudy Uytenhaak en opgeleverd in 1989. Langs de spoordijk bij het Centraal Station kwam een terrein vrij voor een speeltuin en een woongebouw. Het woongebouw staat vrij tussen het spoor en het voormalig havenfront met zijn typische zeventiende-eeuwse huizen. Om de bestaande stedenbouwkundige kwaliteiten niet te vertroebelen maakt het nieuwe gebouw een duidelijk contrast met het stedelijk weefsel en buigt het terug voor zijn ‘compagnon’, het administratiekantoor. Het appartementengebouw doet niet enkel dienst als woonruimte, maar functioneert tegelijkertijd als geluidswal die de speeltuin en woonbuurt beschut.

Over Marije Romme

Opleiding(en): Kunstacademie Den Bosch.

Publicaties: L. Gorlee, ‘Stadsplattegronden en eilanden in zink’, Km 10, 1994, pp. 32-33. 
W. Barten, Marije Romme, Plattegronden van leven en overleven, 1991.