Albatros
Gijs Frieling2006 Noord

Informatie

Voor het nieuwbouwcomplex de Albatros ontwierp beeldend kunstenaar Gijs Frieling een gevelbepalende kunsttoepassing. Voor negen door de architect ontworpen vitrines vervaardigde Frieling schilderingen die middels een computer gestuurd lichtprogramma vanaf het begin van de schemering worden aangelicht.

Frieling vulde de vitrines met herkenbare florale motieven. Deze motieven baseerde Frieling deels op door hem geliefde middeleeuwse muurschilderingen. Daarnaast laat de kunstenaar enkele plant- en bloemmotieven uit de binnentuin van de Albatros figureren in zijn werk. Hierdoor ontstaat een directe relatie tussen het kunstwerk en de binnentuin die via een doorkijkje zichtbaar is.

Voor het kunstwerk maakte Frieling gebruik van caseïnetempera. Caseïne is een dierlijk eiwit dat voorkomt in melk en sinds de Middeleeuwen in de schilderkunst wordt gebruikt om een kleurstoffen te binden. Kleuren die met caseïne geprepareerd zijn, zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf en goed te gebruiken op droge pleisterkalk en daarom uitermate geschikt voor wandschilderingen.

Over Gijs Frieling

Gijs Frieling (1966) doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Minerva Academie in Groningen en publiceert in diverse media over kunst en aan kunst gerelateerde onderwerpen. Sinds 1 mei 2006 is Gijs Frieling directeur van W139, een productiehuis/tentoonstellingsruimte voor actuele kunst in Amsterdam.

Opleiding(en): Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Rijksakademie, Amsterdam (1990).

Prijzen/nominaties: 1999 Prix de Rome Schilderen.

Aankopen (door musea, galeriën, etc.): Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden, ABN AMRO Kunststichting, Akzo Nobel Art Foundation, KPMG Kunstcollectie, Amstelveen.